Linseluxation

Linseluxation – løsning af linsen.

En linseluxation opstår når linsens ophæng (linsetrådene) går i stykker. Herved bliver linsen fri til at fjerne sig fra sin normale position. Hvis der stadig er noget af ophænget tilbage, sidder linsen lidt løst hvilket kaldes en subluxation. Hvis hele ophænget brister, kan linsen flytte sig helt fra sin normale position. Enten vil linsen falde bagud og tilbage i glaslegemet, eller den vil passere fremad gennem pupillen til det forreste øjenkammer. I det forreste øjenkammer ligger linsen op mod hornhinden, og dennes inderste del beskadiges, og hornhinden bliver helt eller delvis hvid.

Der er flere årsager til linseluxation.

  • Primær linseluxation. Linsetrådene er svage og brister på et tidspunkt i dyrets liv. Dette ses som en arvelig defekt hos visse hunderacer: Tibetansk Terrier, Jack Russel terrier, Skotsk Terrier, Tysk Jagt Terrier, Fox terrier, West Highland White Terrier, Bedlington Terrier, Miniature Bull Terrier, Australsk Cattle Dog.
  • Sekundær linseluxation kan opstå som følge af anden sygdom i øjet fx: Traumatisk skade på øjet, uveitis (regnbuehindebetændelse), glaucom (grøn stær), kataract (grå stær)

I tilfælde af subluxation, vil der ofte ikke være synlige symptomer og ejerne observerer ikke sygdommen. Denne tilstand kan vare kortere eller længere tid, men ender ofte med at linsen helt løsner sig, og der opstår en egentlig linseluxation.

Når linsen løsner sig helt, opstår der i øjet en reaktion, som medfører en uveits (regnbuehindebetændelse), som er smertefuld for patienten. Der vil ses lysskyhed, tåreflåd, øjet vil blive rødt, og dyret vil knibe øjet sammen. Måske trækker hunden sig tilbage og er ikke så social og aktiv som før.

En linseluxation kan desuden føre til at afløbet fra øjet ikke er optimalt, og der kan opstå glaucom (grøn stær). Denne lidelse medfører ødelæggelse af nethinden og synsnerven, og patienten bliver blind. 

Diagnosen stilles ved at øjenpaneldyrlægen undersøger øjet, og vurderer om linsen ligger løst (subluxeret) eller om den er luxeret helt. Øjenpaneldyrlægen vil altid være meget opmærksom på at undersøge det raske øje, idet patienter med linseluxation ofte vil blive ramt på det raske øje senere.

Behandling afhænger af hvilken for luxation der er tale om:

I tilfælde af en subluxation hvor linsen ligger løst, men stadig har den rigtige placering, kan man vælge afvente situationen, idet det ikke kan forudsiges hvor hurtigt linsen vil luxere helt. Det er i den forbindelse vigtigt, øjenpaneldyrlægen løbende holder øje med tilstanden, så der kan gribes ind hvis der opstår forværring.

I tilfælde af luxation hvor linsen har fjernet sig helt fra den normale position, anbefales at fjerne linsen ved en operation. Det er vigtigt at dette sker hurtigt, idet der er risiko for udvikling af glaucom (grøn stær), som gør øjet blindt. Hvis linsen fjernes og der ikke opstår yderligere komplikationer, bevares synet på øjet.

Hvis der er opstået en luxation, som har medført glaukom og giver anledning til smerte og gør øjet blindt, anbefales det at øjet fjernes.

Hunde med primær (arvelig) linseluxation bør ikke indgå i avl. Mange racer øjenlyses for at nedsætte antallet at hunde som får lidelsen.

Del

Dyrenes Læge og Øjenklinik

Klinikkens adresse:
Munkemarken 72, Thorning
8620 Kjellerup 

Åben efter aftale

+45 27 60 60 69
Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.
 

Læs om