Collie eye anomaly CEA er en arvelig lidelse I øjets nethinde, senehinde og synsnerve. Lidelsen forekommer hos alle collie relaterede racer: Lang og Korthåret Collie, Border Collie, Australsk Hyrdehund. Derudover også hos Nova Scotia Duck Tolling Retriever og Lancashire Heeler.
CEA forekommer i 2 former. Samme hund kan have begge former eller den ene alene.
Chorio Retinal Dysplasi (CRD), også kaldet Choridal Hypoplasi (CH):
CRD er en mangelfuld udvikling af årehinden og den overliggende nethinde i øjet. Læsionen forekommer på et karakteristisk område i øjet. CRD kan give anledning til nedsættelse af synet, men hos de fleste hunde medfører lidelsen ikke synsnedsættelse, som kan registreres.
Colobom:
Colobom er en mere alvorlig form af sygdommen, hvor dele af senehinden ikke udvikles korrekt, og der opstår et brok (hul) i øjet. Herigennem presses nethinde og blodkar ud. Læsionens størrelse er meget varierende.Colobom medfører synsnedsættelse.
Colobom kan desuden medføre alvorlige komplikationer som blødninger i øjet og løsning af nethinden fra den normale placering. Disse komplikationer kan medføre blindhed.
Sygdommen er medfødt og udvikler sig ikke med alderen. Dog kan komplikationer til colobom opstå senere i livet.
Diagnosen stilles ved en undersøgelse af et medlem af Den Danske Dyrlægeforenings Øjenpanel allerede fra hvalpen er 6 uger gammel. Hvalpen undersøges efter at øjnene er dryppet med øjendråber, som medfører en udvidelse af pupillerne.
Det anbefales at undersøge hvalpe for sygdommen inden de bliver 10 uger. Læsionerne på CRD er tydeligst inden nethinden begynder at blive pigmenteret. Meget lette tegn på CRD kan blive maskeret af pigment efterhånden som hvalpen bliver ældre. Dette fænomen kaldes "go normal" og sker hos ca 30% af hvalpene.
Der findes ingen behandling for sygdommen.
Forekomsten af sygdommen er stor. I en svensk undersøgelse med over 8000 collier angives at op mod 70% af collier i Sverige har CRD. I Danmark skønnes frekvensen at være omkring 40% hos collie og shetland sheepdog.
Colobom optræder ikke så hyppigt som CRD. I Danmark er frekvensen ca. 5%
Arvegangen er kompleks og der er divergerende opfattelser af denne.
Tidligere havde oftalmologer opfattelsen af arvegangen var autossomal recessiv (vigende). Men nyere svenske undersøgelser tyder på at arvegangen er polygenetisk, dvs at flere gener spiller ind som fx i hofteledsdysplasi.
Optigen (Et firma som tilbyder DNA test for arvelige sygdomme hos dyr) tilbyder en DNA test for CRD. Grundlaget for denne test er at CRD nedarves autossomal recessiv, men at andre gener kan påvirke sygdommens sværhedsgrad. Disse andre gener er ikke klarlagt. Sammenhængen med colobom er ligeledes ikke kendt, hvilket giver testen visse begrænsninger.
Da sygdommen er så udbredt i racerne kan det ikke anbefales at udelukke alle dyr som har sygdommen fra avl. Derfor anbefales at der avles på dyr med de svageste symptomer. Hunde med colobom eller komplikationer i form af nethindeløsning eller blødning i øjet bør ikke anvendes i avl. Det anbefales ligeledes ikke at anvende hunden som har CRD i svær grad, men derimod at tilstræbe kun at anvende hunde uden CRD eller med læsioner i milde eller middel grad.