Forside

Almen praksis

Øjenklinik

Om

Kontakt

Gardia

Giardia hos kat

Giarida er en parasit, som findes i tarmen hos mennesker og mange andre dyrearter over hele verden. Parasitten har to former, trophozoiten som er den aktive mobile form, der findes i tarmen. Cysten findes i omgivelserne og er et resistent stadie, som er ansvarlig for overførsel af parasitten til andre via forurenet foder eller vand.

Udbredelsen af parasitten varierer, men i en undersøgelse blandt katte med diarre i USA var 10% positive for giardia.

Giardia infektioner hos katte kan medføre akut diarre især hos killinger. Der ses symptomer 1-3 uger efter smitte med giardiacyster. Voksne sunde og raske dyr med et godt immunforsvar kan have parasitten uden at være syge, men disse katte er raske smittebærere (dvs kan føre smitten videre til andre katte). Katte som bliver syge får bleg/gul afføring, som lugter grimt. Sommetider ses store mængder slim i afføringen. Senere i forløbet bliver afføringen grødet som et tegn på, at kattens immunforsvar har fået en vis kontrol med infektionen. Infektionen er sjældent livstruende, men killinger kan have dårlig tilvækst og evt. komme i væskemangel.

Diagnosen har traditionelt været stillet ved mikroskopisk fund af parasitten eller cysten. Men denne metode har lav sikkerhed (85,3%). Meget større sikkerhed (97,8%) kan opnås ved at anvende en kombination af flere diagnostiske metoder: Direkte mikroskopi, speciel flotationsteknik og mikroskopi for cyster, samt et snap test kit, som kan anvendes i praksis. PCR test tilydes fra visse laboratorier, men viser ikke DNA fra ca 20% af kendte positive prøver.

Det primære mål i behandlingen er at behandle diarreen og stoppe smittespredningen. Derfor skal alle katte i katteholdet behandles – også de symptomfrie katte, som jo kan være raske smittebærere. Der er flere forskellige behandlingsprotokoller og din dyrlæge vil vælge den protokol, som passer til netop dit kattehold.

For at undgå at kattene smitter sig selv under behandlingen, er høj hygiejne vigtig

  • Afvaskning af foder- og vandskåle daglig
  • Daglig rengøring af kattebakken – anvend rodalon
  • Desinfektion med rodalon af vaskbare flader i kattens omgivelser
  • Daglig støvsugning af omgivelserne
Del

Dyrenes Læge og Øjenklinik

Klinik i Rødkærsbro og Karup
+45 27 60 60 69
Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.