Forside

Almen praksis

Øjenklinik

Om

Kontakt

Diarre

Diarre hos hund

Mange hundeejere har oplevet, at deres hund har haft tynd mave og kastet op. Tilstanden har måske varet en dag eller to, hvorefter det er gået over af sig selv. Og sådan går det heldigvis oftest. Vigtigt er det dog, at være opmærksom på sin hunds almenbefindende, hvis den har diarre eller kaster op.

Hvis hunden ikke har feber, er livlig og glad, interesseret i sine omgivelser og villig til at spise og drikke, er der tale om en mild mave-tarmbetændelse. I disse tilfælde er det ofte tilstrækkeligt at faste sin hund i 12-24 timer for mad og kun tilbyde hunden vand i små portioner. Er hunden efter fasteperioden frisk og fri for opkast, kan man tilbyde hunden skånekost i små portioner, som gradvist øges. Skånekost kan købes som tørkost, eller man kan selv lave den. Skånekost som du selv kan lave kan bestå af kogt ris, fjerkræ, mager fisk og evt. torskerogn – generelt hvidt og magert.

I det første døgn, hvor hunden faster, kan man med fordel give bakteriekulturer evt. med stoppende effekt. Disse produkter er med til hurtigt at genoprette mave tarmfloraen.

Når hunden har fået skånekost i 5-7 dage, ændres kosten gradvist over 3-4 dage til det normale foder.

Hvis hunden i forløbet bliver almenpåvirket, udviser tegn på smerte, kaster meget op, og hvis temperaturen overstiger 39 grader eller falder under 38 grader, bør man straks kontakte dyrlægen. 

Dyrlægen vurderer hundens tilstand. Undersøger for smerter og udfyldninger i bughulen, vurderer om hunden er dehydreret og måler temperaturen. Ofte udføres mikroskopisk undersøgelse af afføring, inden behandling iværksættes, idet behandlingen målrettes de fund, som gøres ved undersøgelsen. Med rette behandling er hunden oftest frisk i løbet af få dage.

Hvis hundens tilstand er alvorlig, og der er tegn på dehydrering, kan det være nødvendigt at give hunden væskebehandling (drop), samtidig med at mave-tarm infektionen behandles medicinsk.

På baggrund af sygdomsforløbet vil dyrlægen vurdere, om yderligere undersøgelser, som blodprøver, røntgen eller scanning, er nødvendige. 

Fremtidsudsigterne for hunde med mave-tarminfektion er oftest gode, dog skal man være opmærksom på akutte tilfælde, som medfører at hunden bliver dårlig på kort tid. I så fald skal man reagere hurtigt og søge dyrlæge. Især hvalpe og ældre hunde er følsomme overfor dehydrering.

Hvis hunden har en kronisk tarmsygdom, skal den have langvarig eller endog livslang medicinsk behandling og skånekost.

Du kan gøre meget for at undgå, at din hund får dårlig mave. Ofte er indtagelse af fordærvet foder (ådsler, affald og lignende) eller forurenet vand årsagen til problemet. Bratte foderskift og overfodring kan også give dårlig mave.

Så vær opmærksom på din hund og forsøg at undgå at den utilsigtet spiser/drikker noget, den ikke kan tåle. Herved kan du undgå mange af disse for hunden og dig ubehagelige episoder med opkast og diarre.

Del

Dyrenes Læge og Øjenklinik

Klinik i Rødkærsbro og Karup
+45 27 60 60 69
Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.