Forside

Almen praksis

Øjenklinik

Om

Kontakt

Kønsmodenhed

Kønsmodenhed hos kat

De fleste katte bliver kønsmodne i 7 mdr. alderen, men tidspunktet kan variere afhængig af race, fødselstidspunkt og sundhedstilstand. Racekatte bliver ofte senere kønsmodne end andre katte. Katte, der fødes tidligt på året, bliver ofte kønsmodne tidligere end katte, der fødes senere på året.

Når hunkatten kommer i løbetid, så vil den forsøge at tiltrække hankatte ved en meget karakteristisk opførsel, hvor de ofte klager (vokaliserer) meget. Katten bliver urolig og ruller sig over ryggen. Desuden udskilles duftstoffer i urinen.

Katte har størst kønslig aktivitet i perioden januar til oktober, men der kan opnås drægtighed hele året rundt. Kattens løbetider optræder i serier, med første serie i februar-marts og anden serie i juli-august. I hver af disse serier har katten 2-5 løbetider. En løbetid varer i ca. 6-8 dage, og hvis hunkatten ikke bliver drægtig i denne periode, kan en ny løbetid indtræde igen allerede efter 1-2 uger.

Hunkatten kan blive drægtig fra de bliver kønsmodne til de dør. Men ældre hunkatte, som bliver drægtige, har stor risiko for at få misdannede killinger.

Del

Dyrenes Læge og Øjenklinik

Klinik i Rødkærsbro og Karup
+45 27 60 60 69
Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.